In de elektronentransitie hebben we op het gebied van renewables grote stappen gezet met een snelle learning curve. Er zijn echter nog stappen te zetten waarbij we meerdere technologieën kunnen benutten.
Wind- en zonne-energie worden steeds concurrerender met fossiel en dat is mooi. We hebben op dit vlak nog grote stappen te zetten om klimaatdoelen te halen en meer zelfvoorzienend te worden.
Kernenergie kan een bescheiden, maar belangrijke rol spelen in het behalen van de klimaatdoelstellingen en de stabiliteit van onze energievoorziening.
In de productie en consumptie van duurzame brandstoffen moeten we nog grote stappen zetten, waarbij er geen kant-en-klare oplossingen zijn. Kansen zijn er gelukkig voldoende.
Groen gas biedt volop kansen met als grootste voordeel: het kan zo ons netwerk in. Grote aanpassingen zijn niet nodig bij de eindgebruiker en er zijn veelbelovende technologieën die de potentie hebben om breed ingezet te kunnen worden.
Groene waterstof is essentieel voor de energietransitie van de industrie. Voor het voortbestaan van de Nederlandse industrie is het noodzakelijk dat er voldoende waterstofproductie en transportcapaciteit komt.
Collectieve warmtenetten zijn – mits er een goede duurzame bron beschikbaar is en er voldoende draagvlak is van de omgeving – een gigantische kans om collectieve oplossingen voor iedereen te bieden.
Elektrificatie van warmte
(toepassing in huis)
Electrificatie van warmte (toepassing in huis)
Niet alleen het opwekken van duurzame energie zelf, maar ook de gevolgen voor de logistiek, opslag en onze manieren van transport zijn een belangrijk onderdeel van de energietransitie.
CCS, het afvangen en opslaan van CO2, is een belangrijke stap willen we de klimaatdoelstellingen halen met onze energietransitie.
De vergroening en de decentralisatie van onze energieopwekking leiden tot toenemende volatiliteit in vraag en aanbod en zorgen ervoor dat ons netwerk slimmer dan ooit moet worden: een smart grid.
Opslag van energie speelt een belangrijke rol in de energietransitie. Het is noodzakelijk voor de verduurzaming van de energieproductie door niet-regelbare bronnen zoals wind en zon en elektrificatie van de vraag. Zowel voor elektronenopslag via batterijen en via conversie (naar waterstof/gas) als voor opslag in de vorm van moleculenopslag zoals gas-( inclusief LNG) of waterstofopslag.
Alleen als laden geen probleem is, zal emissieloze mobiliteit geadopteerd worden en komen de klimaatdoelstellingen binnen bereik.
Veel van onze warmte wordt nog opgewekt door middel van gas. Bij nieuwbouw en in situaties waar sprake is van goede isolatie kan het (deels) elektrificeren van warmte een uitkomst bieden om het (fossiele) gasverbruik te reduceren en zo bij te dragen aan het terugdringen van onze CO2-afdruk.
Wet- en regelgeving /
EU Taxonomy en CSRD
Wet- en regelgeving / EU Taxonomy en CSRD
De energietransitie is een complex proces dat nog vele tientallen jaren zal gaan duren. Hierbij hebben we zowel op lokaal, regionaal, nationaal als internationaal niveau regie nodig.
De energietransitie geeft ons niet alleen de mogelijkheid om te verduurzamen, maar ook om onze afhankelijkheid van het buitenland te reduceren. Lokaal opgewekte duurzame energie maakt ons tenslotte minder afhankelijk van buitenlandse fossiele brandstoffen.
Bedrijven kunnen er niet meer omheen; inmiddels hebben landen die gezamenlijk meer dan 90% van het wereldwijde BNP vertegenwoordigen net zero-doelstellingen. Een heldere strategie, realistische doelen én transparante communicatie richting stakeholders zijn daarbij onontbeerlijk.
Hoe organisaties hun eigen energietransitie vormgeven speelt een steeds grotere rol in bedrijfsvoering en wordt zowel intern als extern gedreven.
Het uitrollen van collectieve warmtenetten is een goede manier om te verduurzamen, maar vergt ook veel afstemming met bewoners, gemeenten, warmteleveranciers, warmtebronnen en financiers. Een juiste afstemming tussen deze partijen is essentieel voor het succes van collectieve warmtenetten.
Van aanpassingen in onze mobiliteit en energieverbruik door thuiswerken tot het inrichten van slimme netwerken, digitalisering speelt een belangrijke rol in de energietransitie.
Met de Green Deal uit 2019 zet Europa volop in op de transitie naar een duurzame economie doordat bedrijven moeten inzetten op mens, milieu en maatschappij: ESG. Dat schept verplichtingen én kansen.
De energietransitie vraagt enorme investeringen om ons energiesysteem om te bouwen in de komende 10-15 jaar. Deze investeringen moeten evenredig worden gedeeld door bedrijven, overheid en consumenten, waarbij de sterkste schouders de hoogste lasten dragen. Het toekomstbestendig maken van ons energiesysteem vraagt ook om een democratische afweging van verdeling van kosten over generaties.
Binnen de energietransitie is wet- en regelgeving een belangrijk instrument.
Regels rondom duurzaamheidsverslaggeving worden ingezet om transparantie te bewerkstelligen en te stimuleren dat meer private geldstromen beschikbaar komen voor deze transitie.
© 2022 KPMG Advisory N.V. Alle rechten voorbehouden.